Skrzynki transportowe

Skrzynki transportowe na jedzenie. Dlaczego warto w nie zainwestować?

Przewożenie produktów spożywczych to prawdziwe wyzwanie dla każdego, kto działa w tej branży. Szczególnie świeże wyroby wymagają szczególnego traktowania. Transportowanie ich do odbiorców musi odbywać się w odpowiednio przygotowanych warunkach. Delikatne artykuły, jak warzywa, owoce, czy mięso najlepiej jest swobodnie ułożyć, tak aby nic się nie zgniotło. Najlepiej do tego celu nadają się pojemniki plastikowe.

Pojemniki transportowe dla branży spożywczej. Czym różnią się od innych pudełek i skrzynek? 

Logistyka świeżej żywności to proces, w którym przede wszystkim liczy się czas. Wiele z owoców i warzyw szybko traci swoje właściwości, dlatego zaraz po zebraniu niezwłocznie powinny trafić do odbiorcy. Skrzynki plastikowe na warzywa pozwalają na ułożenie zebranych plonów tuż po zbiorach. Zapewniają one dostęp powietrza, nie ma więc ryzyka, że umieszczone w nich produkty zaczną gnić lub się popsują. Pojemniki na warzywa ułatwiają też sam transport. Ze względu na to, że każdy z nich ma taki sam rozmiar łatwo jest ułożyć je piętrowo. Sama budowa sprawia, że łatwo jest je przenosić, co zdecydowanie przyspiesza załadunek. 

Dlaczego pojemniki plastikowe do dużo lepsze niż drewniane skrzynki oraz inne alternatywne sposoby transportu żywności?  Pojemnik transportowy wykonany z tworzywa sztucznego jest przede wszystkim higieniczny. Łatwo jest je umyć i korzystać z nich ponownie. Jest to, więc bardzo ekologiczne rozwiązanie, bo raz zakupione  skrzynki można wykorzystywać wielokrotnie. Do tego sam materiał jest wytrzymały i odporny na wszelkie odkształcenia. Ich pojemność pozwala na ułożenie szeregu produktów, ale jednocześnie paczki nie są zbyt duże. Łatwo jest zatem przenosić wypełnione po brzegi pakunki. 

Pojemniki plastikowe. Do użytku profesjonalnego i prywatnego. 

Pojemniki plastikowe cieszą się popularnością zarówno wśród firm z branży spożywczej, jak i osób prywatnych. Skrzynki plastikowe na owoce w różnych kształtach i o rozmaitej pojemności są często wybierane przez działkowców oraz amatorów przygotowania domowych przetworów. Pojemniki z tworzyw sztucznych są odporne na odbarwienia, można więc z powiedzeniem schować w nich nawet puszczające sok owoce. Nawet jeśli cokolwiek się zabrudzi łatwo jest je umyć pod bieżącą wodą i ponownie je użyć. Wiele osób korzysta z nich sezonowo, a gdy nie są potrzebne to składa i chowa aż znów będą potrzebne. Wiele z dobrych produktów objętych jest gwarancją producenta. Pojemniki na owoce chętnie wykorzystują też sprzedawcy na lokalnych ryneczkach i straganach. Łatwo jest w nich wyeksponować produkty i zachęcić klientów oferowanymi towarami. 

Pojemniki do przewozu mięsa. Czy można schować mięso i jego wyroby w skrzynkach z tworzywa sztucznego? 

Bezpieczne przechowywanie produktów mięsnych to często poważne wyzwanie dla osób z tej branży. Wszelkie produkty z tej puli nie tylko szybko się psują, ale też niewłaściwe przechowywane mogą stanowić zagrożenia dla zdrowia osób, które je spożyją. Skrzynki do przewozu mięsa pozwalają na bezpieczne przewożenie zarówno produktów świeżych, jak i gotowych produktów. Najważniejszą zaletą skrzynek wykonanych z tworzywa sztucznego jest łatwo utrzymania ich w czystości. Pozostałości z transportu mięsa osadzające się na powierzchni pojemników mogą być zagrożeniem dla kolejnych towarów, które się w nich znajdą. Umycie ich po tym jak mają kontaktu z żywnością jest łatwe i nie narusza ich oryginalnej struktury. Cechy te sprawiają, że skrzynki plastikowe do transportu mięsa są najlepsze do tego typu wyrobów. 

Do czego można jeszcze wykorzystać skrzynki plastikowe?

Skrzynki z plastiku mogą mieć niezliczoną wręcz ilość zastosowań. Doskonale sprawdzą się jako sposób na przechowywanie wielu różnych przedmiotów i produktów spożywczych. Można umieścić w nich produkty mleczarskie, artykuły techniczne, wyroby cukiernicze. Ich kształt oraz głębokość pozwala w wygodny sposób ułożyć w nich zawartość. Do tego można ustawić je piętrowo. Są to wyroby przystosowane do kontaktu z żywnością. Użyte do ich wykonania materiały są trwałe i nie wchodzą w reakcje bez względu na to co znajdzie się w ich wnętrzu. 

Plusem pojemników transportowych jest także ich cena. Są to ekonomiczne produkty, które nie obciążają zbyt mocno budżetu, a doskonale spełniają swoją funkcję. Co jest wyznacznikiem tego, jak należy przewozić żywność? Podstawą regulującą ich użycie jest odpowiednia ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. To ona reguluje, jakie przedmioty mogą być dopuszczone do powszechnego użytku. Żeby móc przewozić żywność (i mieć pewność, że robimy to zgodnie z przepisami) potrzebujemy certyfikatów zaświadczających o spełnianiu wymaganych standardów. Najważniejszy jest tu certyfikat ISO 22000. Reguluje on precyzyjnie wszelkie wymogi i gwarantuje, że żaden organ weryfikujący działanie w danej branży nie zakwestionuje używanych przez firmę pojemników z tworzyw sztucznych. Warto zatem zainwestować w sprawdzone rozwiązania.

Otrzymuj nasz Newsletter:

Copyright © 2020 Invelio.
Wszelkie prawa zastrzeżone