Polewa do pierników

Idealna polewa do pierniczków

Poszukujesz przepisu na polewę do pierniczków? Przygotowaliśmy dla Ciebie aż dwie propozycje — jasną i ciemną, czekoladową. Wiedz jednak, że w przypadku czekoladowej polewy lepiej jest zjeść pierniczki w miarę szybko, gdyż po pewnym czasie staje się ona mniej smaczna. Nie jest tak trwała, jak polewa jasna. Oto nasze propozycje!

Polewa do pierników — udekoruj je w ciekawy i pyszny sposób

Polewa służy do polewania pierniczków. Dzięki niej zyskują one na smaku, ale także i wyglądzie. Polewa świetnie sprawdzi się do udekorowania pierników. Świetnie koresponduje z kolorowymi, niewielkimi elementami ozdobnymi, jak posypki czy perełki.

Pierniki to jednak nie tylko pyszny smak, ale także ogrom zabawy z bliskimi osobami. Ich dekorowanie czy pieczenie to okazja do wspólnego spędzenia czasu.

Biała polewa do pierniczków — przepis

Składniki do polewy:

  • 500 g cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przepis:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Z polewy najlepiej korzystać bezpośrednio po jej przygotowaniu. Gdyby okazała się za gęsta — dodaj trochę wody, z kolei zbyt płynna — dodaj cukier puder. Polewa gotowa! To naprawdę proste, prawda?

Ciemna polewa do pierniczków — przepis

Składniki do polewy:

  • 250 g czekolady
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła

Przepis:

Czekoladę wraz z masłem rozpuść w garnuszku. Dodaj cukier puder i całość dokładnie wymieszaj. Uważaj, aby nie podgrzać całości zbyt mocno, bowiem wówczas czekolada może się zwarzyć. Podobnie jak i w przypadku jasnej polewy, tak i tutaj — warto dekorować pierniczki od razu po przygotowaniu polewy. Gdyby polewa była zbyt gęsta, wystarczy ogrzać ją lekko w misce z gorącą wodą, z kolei gdyby była zbyt płynna — wystarczy dodać odrobinę cukru pudru lub czekolady.

Polewa czekoladowa — przepis ten jest naprawdę prosty i niewymagający. Jeśli jesteś fanem czekolady, koniecznie sprawdź także ciasto czekoladowe.

Otrzymuj nasz Newsletter:

Copyright © 2020 Invelio.
Wszelkie prawa zastrzeżone