kominek ekologiczny

Jak prawidłowo palić w piecu domowym?

Nadmierne zadymienie powietrza nad miastami, a nawet i mniejszymi miejscowościami to częsty widok w okresie zimowym. Większość z nas dużą ilość dymu unoszącego się nad budynkami wiąże ze spalaniem śmieci oraz innych niedozwolonych materiałów. Jednak zadymienie to wcale nie musi oznaczać, że sąsiad właśnie wrzucił do pieca plastikowe odpady czy stare ubrania. Dużo bardziej prawdopodobne jest spalanie drewna czy też węgla w niewłaściwy sposób. Jak prawidłowo palić w piecu, by ograniczyć wydostawanie się z komina dużej ilości dymu?

Ustawa antysmogowa – działania lokalne

Jak już wiadomo od dłuższego czasu, obowiązuje tak zwana ustawa antysmogowa, która została uchwalona przez Sejm. W związku z tym wszelkie lokalne uchwały antysmogowe wprowadzane w naszych miastach i wioskach muszą być bezwzględnie przestrzegane. Za niestosowanie się do tych zasad każdy mieszkaniec może zostać dotkliwie ukarany.

Przykładem miasta, które w 2019 roku jako pierwsze wprowadziło surowe zakazy dotyczące palenia w piecach, jest Kraków. Obowiązuje tam zakaz palenia węglem nie tylko w piecach, ale także i kominkach oraz grillach stacjonarnych.

Czym nie wolno palić w piecu według ustawy

Materiałem, którym pod żadnym pozorem nie wolno palić w piecu jest tak zwany muł węglowy oraz miał, a także węgiel brunatny i niesezonowane drewno. Jednak konkretne wymogi dotyczące poszczególnych miast określane są indywidualnie w poszczególnych uchwałach antysmogowych.

Zakazem objęte są także różnego rodzaju materiały przetworzone np. tworzywa sztuczne lub płyty wiórowe. Warto pamiętać, że w piecu nie wolno także palić drewnem malowanym czy też impregnowanym. Zakaz obowiązuje również w przypadku paneli podłogowych i płyt paździerzowych. Mogłoby się wydawać, że spalanie materiałów drewnianych nie zatruwa środowiska, jednak w tym przypadku zawsze należy pamiętać, że zazwyczaj są one pokryte różnymi farbami czy też impregnatami. Spalanie tego typu substancji jest bardzo szkodliwe, a nawet rakotwórcze.

Wiele osób sądzi również, że palenie w piecu czy kominku kolorowym papierem nie jest niczym niewłaściwym. Jednak papier ten po pierwsze trudniej się spala, a po drugie wytwarza popiół, który z łatwością unosi się przez komin, przez co stwarza zagrożenie pożarowe. Papieru najlepiej używać jedynie jako rozpałki a dodatkowo zwrócić uwagę na to by był to papier używany do drukowania codziennych gazet.

Wygodne sterowniki do pieców domowych

Podczas rozpalania w piecu większość osób stosuje tak zwaną technikę podpalania paliwa od dołu. Jest to jednak sposób nie do końca prawidłowy. Powoduje on wytwarzanie się dużej ilości dymu a wraz z nim sadzy. Rozpalając w piecu w sposób prawidłowy, można uniknąć generowania kłębów dymu i sadzy, ponieważ ulegają one spalaniu i dodatkowo dostarczają energii.

Podczas rozpalania w piecu warto zmniejszyć podpalaną porcję paliwa i dodatkowo rozprowadzić ją po całym ruszcie. Nagłe przyduszanie płomieni paliwem jest niewskazane. Odpowiednio rozprowadzone i małe porcje paliwa szybko zajmą się ogniem, a doprowadzona odpowiednia ilość powietrza umożliwi spalenie także smoły i innych substancji lotnych.

Ułatwić palenie w piecu mogą specjalne sterowniki do kotłów zasypowych. Zadaniem tego typu sterowników jest regulacja dmuchawy po to, by temperatura w kotle była otrzymywana na jednym poziomie.

Artykuł przygotowany wraz z firmą oferującą sterowniki do pieców na paliwa stałe https://tatarek.com.pl/.

Otrzymuj nasz Newsletter:

Copyright © 2020 Invelio.
Wszelkie prawa zastrzeżone