Domowe lody

Domowe lody – jak je zrobić i przechowywać?

Nie ma chyba osoby, która nie lubi jeść lodów. Ten słodki deser na zimno jest nieodłącznie kojarzony z latem, upałem i wakacjami. Lody są nie tylko świetnym sposobem na schłodzenie organizmu w upalny, letni dzień, kiedy żar leje się z nieba, ale również po prostu pyszną przekąską. Jednak nie zawsze mamy możliwość kupienia lodów w lodziarni, zwłaszcza w jesiennych i zimowych miesiącach roku. Okazuje się, że lody są równie łatwe do przygotowania w domowych warunkach. Jak zatem zrobić domowe lody? Jak je przechowywać, żeby nie straciły właściwości i smaku?

Domowe lody – proste przepisy na smaczne desery

Jak przygotować pyszne, zimne przekąski, które następnie wypełnią nasze pojemniki do lodów? Najprostsze przepisy na domowe lody opierają się zwykle na wymieszaniu w odpowiednich proporcjach powszechnie dostępnych składników, takich jak:

  • mleko,
  • cukier,
  • jajka,
  • śmietanka do ciast i deserów.

Inne wersje przepisów mówią także o wymieszaniu jogurtu naturalnego z owocami i słodzikiem, np. cukrem lub miodem. Do powstałej mieszaniny dodaje się dowolne owoce, mrozi w zamrażarce i gotowe – po paru godzinach możemy cieszyć się domowej roboty, naturalnymi lodami. Lody można przygotować także w specjalnie przeznaczonej do tego maszynie. Dzięki tym prostym przepisom oraz niewielkiemu nakładowi pracy (wbrew pozorom maszyna do robienia lodów wcale nie jest niezbędna) można cieszyć się pysznymi, smacznymi i zdrowymi deserami domowej roboty – i to przez cały rok.

Przechowywanie  zimnych deserów – jak wybrać odpowiednie pojemniki do lodów

Wyjaśniliśmy już, jak zrobić domowe lody. Okazuje się, że jest to bardzo proste zadanie. Pozostaje jeszcze kwestia tego, jak przechowywać domowej roboty lody? Jednym z najlepszych rozwiązań będą tutaj specjalne opakowania termoizolacyjne wykonane ze styropianu. Takie opakowanie dobrze sprawdzi się np. podczas transportu, kiedy wybieramy się w gości i chcemy ich zaskoczyć naszymi domowymi, chłodzonymi deserami.

Natomiast najlepszym patentem na przechowywanie domowych lodów jest umieszczenie ich w plastikowych pojemnikach, przystosowanych do przechowywania żywności. Można do tego wykorzystać pojemniki do lodów wykonane z tworzyw termoplastycznych, które dobrze sprawdzają się w skrajnych temperaturach. Tworzywa termoplastyczne, takie jak polipropylen i polietylen są elastyczne, przezroczyste oraz posiadają szereg innych praktycznych cech. Dzięki swoim właściwościom idealnie nadają się do przechowywania żywności, chronią jedzenie przed utratą wartości odżywczych oraz szkodliwym działaniem warunków atmosferycznych. W kontekście lodów najważniejsze jest jednak, że zabezpieczają zawartość opakowania przed wpływem wysokich temperatur. Ponadto produkty spożywcze zapakowane w pojemniki tego typu są chronione przed pleśnią czy grzybami.

Warto jeszcze wspomnieć, że pojemniki do lodów wykonane z tworzyw termoplastycznych można z łatwością poddać recyklingowi, dzięki czemu nie przyczyniają się one do znacznego zwiększania ilości plastikowych śmieci i są łatwo podatne na ponowne obrobienie i wykorzystanie.

Sprawdź naszą ofertę na stronie https://stark.pl/branze-cat/lody/

Otrzymuj nasz Newsletter:

Copyright © 2020 Invelio.
Wszelkie prawa zastrzeżone